Çikolata kisti (Endometriozis) nedir, belirtileri nelerdir?

Çikolata kisti (Endometriozis) nedir, belirtileri nelerdir?
Endometriozis, rahim iç tabakasının (endometrium) normalde rahim içinde büyümesi gereken yerden farklı bir yerde büyümesi durumudur. İşte endometriozisin belirtileri ve tanımıyla ilgili detaylar...

Endometriozis, rahim iç tabakasının rahim dışında başka bir yerde büyümesidir. Genellikle karın zarı, yumurtalıklar, bağırsaklar veya diğer pelvik organlar gibi alanlarda bulunabilir. Bu dokunun dışarıda olması nedeniyle adet döngüsü sırasında normalden farklı bir şekilde tepki verebilir ve bu da ağrı ve diğer semptomlara yol açabilir.

Belirtiler:

  1. Pelvik Ağrı: En yaygın belirtidir. Adet öncesi ve adet sırasında artabilir. Cinsel ilişki sırasında ve idrar veya dışkılama yaparken de artabilir.
  2. Ağrılı Adet Dönemleri: Adet sırasında veya adet öncesi ağrılar şiddetli olabilir.
  3. Ağrılı Cinsel İlişki: Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedebilirsiniz.
  4. İdrar Yaparken veya Dışkılama Sırasında Ağrı: Endometriozis, idrar yaparken veya dışkılama sırasında da ağrıya neden olabilir.
  5. Yorgunluk: Endometriozis, yorgunluk hissine de yol açabilir.
  6. Karın Ağrısı: Karın bölgesindeki ağrılar, özellikle büyük endometriozis kistleri veya lezyonları varsa ortaya çıkabilir.
  7. Kısırlık: Endometriozis, kısırlığa neden olabilir veya kısırlık riskini artırabilir.

Endometriozis belirtileri her kadında farklılık gösterebilir ve bazı kadınlarda hafif olabilirken, diğerlerinde şiddetli olabilir. Endometriozis tanısı ve tedavisi için bir kadın sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.