Bitlis’i Geçmişiyle Buluşturan Proje: Tarihi Dere Üstü Islah Projesi

Bitlis’i Geçmişiyle Buluşturan Proje: Tarihi Dere Üstü Islah Projesi
Bitlis'in zengin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkarmak amacıyla başlatılan ‘Dere Üstü Islah Projesi’ çalışmaları sona yaklaşıyor.

Bitlis'in zengin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkarmak amacıyla başlatılan ‘Dere Üstü Islah Projesi’ çalışmaları sona yaklaşıyor. Binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyetin izlerini barındıran Bitlis'te hayata geçirilen bu proje, kentin tarihini ve kültürünü yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Proje kapsamında, kent merkezinden geçen derenin üzerinde bulunan yaklaşık 700 yapı yıkılarak tarihi köprüler, hanlar ve hamamlar gibi önemli eserler gün yüzüne çıkarıldı. Restorasyon çalışmalarıyla bu tarihi yapılar yeniden hayat buluyor. Proje sadece tarihi eserlerin restore edilmesiyle sınırlı kalmıyor. Dere üstünde yapılan düzenlemeyle birlikte, bölgeye çocuk oyun parkları, yürüyüş yolları ve dinlenme alanları gibi modern tesisler de ekleniyor. Bu alanlar, hem halkın hem de ziyaretçilerin keyifli vakit geçirebileceği mekanlar olarak tasarlanıyor.

Projede görev alan uzmanlar, “Projenin gerçekleştirilmesi için yaklaşık 55 dönümlük arazi üzerinde 177 yapı ve 605 bağımsız bölüm kamulaştırılarak yıkıldı. Bu süreçte tescillenememiş ancak tarihi değeri olan birçok yapı da gün yüzüne çıkarıldı. Geçen yıl başlayan çalışmalar büyük bir titizlikle sürdürülerek bu yıl büyük oranda tamamlanma aşamasına gelindi. Restorasyonlar, yenileme işlemleri ve çevre düzenlemesiyle Bitlis'in tarihini ve kültürünü yansıtan bir bölge oluşturulması hedefleniyor. Büyük ihtimalle yılsonuna doğru tüm çalışmalar tamamlanmış olacak” dediler.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.