Ay tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek?

Ay tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek?
Ay tutulması, gök olaylarını yakından takip edenlerin merakla beklediği bir an. 2024'ün ilk ay tutulması bugün gerçekleşecek. Bu olayın nerede ve saat kaçta gerçekleşeceği, Türkiye'den izlenip izlenemeyeceği konuları da netlik kazandı. İşte ayrıntılar...

2024'ün ilk Ay tutulması, 25 Mart'ta, 20 Mart'taki Bahar Ekinoksu (gündüz ve gece eşitliği) sonrasındaki "Solucan Ay" sırasında yarı gölgeli bir tutulma şeklinde yaşanacak.

Ay tutulması, Dünya'nın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgeden gözlemlenebilir. Dünya'nın atmosferi, Ay'a doğru olan Güneş ışınlarını kırarak Ay'ı tamamen kaybetmeden önce kırmızı bir renge dönüştürür.

Bu kırılan ışıkların içinde mavi ışık yutulurken, kırmızı ışık yansıtılır. Bu durumda, Dünya'nın gölgesi kırmızı bir renkte görünür ve Ay'ı bakır rengi bir görünüme kavuşturur. İşte bu olaya Ay tutulması denir.

Dünya, Ay ve Güneş'in çeşitli konumları kısmi Ay tutulmalarına yol açabilir. Bu durumlarda, Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer.

Ay tutulması genellikle yılda iki kez gerçekleşir, ancak bazı özel durumlarda bu sayı değişebilir.

Bu ay tutulması olayını izlemek isteyenler için, fenomeni görmek için uygun bir zamanda gökyüzüne bakmak yeterlidir.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.