Asgari Ücret için harekete geçiliyor: zam Bombası

Asgari Ücret için harekete geçiliyor: zam Bombası
Asgari ücrette Temmuz zammı gündemi sıcak tutmaya devam ediyor. Yılın başında yapılan zam, yüksek enflasyon oranları nedeniyle erimeye başladığından, Temmuz ayı için beklenen ek zam asgari ücretli çalışanların ve ekonomistlerin dikkatini çekiyor.

Özellikle, enflasyonun beklenen seviyelerin üzerinde seyretmesi, asgari ücretin artış ihtimalini daha da güçlendiriyor.

2023 yılı sonunda yapılan açıklamada hükümet tarafından asgari ücrete ara zam yapılmayacağı ifade edilmişti; fakat artan enflasyon karşısında Ocak ayındaki zammın yetersiz kaldığı ve Temmuz ayına kadar 3 bin lira civarında bir erime olacağı tahmin ediliyor. Bu durum, asgari ücretin Temmuz ayında 3 bin lira civarında artırılacağı yönünde beklentileri güçlendiriyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hükümete sunulan mektupta enflasyon tahminlerinin tutmadığı bilgisi paylaşıldı. Bu durum, sıkılaşma politikalarının devam edeceği ve asgari ücrette de tek zam sinyalinin verildiğini gösteriyor. Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, enflasyon oranlarının Mayıs ayı sonunda yüzde 59 ile yüzde 75 arasında olacağını öngören senaryoların altını çiziyor. Güngör, memur ve memur emeklileri enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı alırken, asgari ücretlilerin yıl sonunu beklemesinin adil olup olmadığını sorguluyor.

Sektörlerde nitelikli iş gücünü kaybetmemek adına iş dünyasında zam ile alakalı görüşmelerin şimdiden başladığına dikkat çeken Güngör, Temmuz ayında yapılacak enflasyon odaklı zammın kaçınılmaz olduğunu vurguluyor. Açlık sınırının artması ve asgari ücretin bu sınırın altında kalması durumunda, enflasyon rakamlarının da olumsuz etkileneceği belirtiliyor. Bu durum, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zam ihtimalini daha da önemli kılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.