Ağrı'nın yöresel lezzetleri damaklarda iz bıraktı

Ağrı'nın yöresel lezzetleri damaklarda iz bıraktı
Ağrı’nın yöresel lezzetleri, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Ağrı Valiliğinin koordinesinde 12 kurum ve 3 sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla Millet Bahçesinde organize edilen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında, vatandaşların beğenisine sunuldu.

Ağrı’nın yöresel lezzetleri, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Ağrı Valiliğinin koordinesinde 12 kurum ve 3 sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla Millet Bahçesinde organize edilen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında, vatandaşların beğenisine sunuldu.

21-27 Mayıs tarihlerinde Millet Bahçesinde organize edilen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri, başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından halk oyunları ve çocukların mehteran gösterisi ile açılışı yapılan Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri, yöresel lezzetlerin ikram edilmesi ile başladı.

Millet Bahçesindeki etkinliklere katılanlar, Abdigör Köfte, Ağrı Döneri, Ayran Aşı, Bulgur Pilavı, Lokma Tatlısı, Ağrı Ketesi, Keledoş, Halise, Geven Balı, Tulum Peyniri, Diyadin Domatesi, Helva gibi birçok yöresel ürünü tatma fırsatı yakalarken, Ağrı’nın yöresel lezzetleri, vatandaşlardan tam not aldı. 

 ‘Kurumlarımızın yanında halkımıza da ihtiyacımız var’

Bir hafta sürecek Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin açılış programında konuşan Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Kösedağ, kentte turizmin gelişmesi için bütün şehrin birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekerek: “Son dönemde turizm çeşitliliği artmaya başladı. Kongre Turizmi çıktı. Spor turizmi çıktı. Daha sonrasında inanç turizmi çıktı. Son olarak da bu gün burada toplanmamızın esas amacı olan gastronomi turizmi çıktı. Artık turistler Ağrı’da İshak Paşa Sarayı’nı gezmeye gelirken planlarında biz Ağrı Döneri’ni şu saatte yiyeceğiz diyorlar. Giderken de Ağrı’nın Geven Balı’nı da götüreceğiz diyorlar. Tabi turizm bir bilinç meselesi. Bütün şehirlerimiz bununla ilgili çalışmalar yürütüyor. Bizde valimiz öncülüğünde 2 yıldır kurum ve kuruluşlarımızla birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Ağrı Döneri’ni coğrafi işaret olarak İl Özel İdaremiz kazandırdı. Şimdi Haşil’i kazandırdı. Tulum Peyniri ile ilgili de çalışmalar yürütülüyor. Yine İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Arıcılar Birliğimiz de Geven Balını kazandırdı. İşte bunlar şu manaya geliyor. Turizm, yalnızca kültür ve turizm il müdürlüğünün işi değil. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın tamamı ve hemen yanı başımızda bulunan halkımızın da bilinçli bir şekilde hareket edeceği bir olgu. Bizler de bu gün bu bilinçle hareket ederek 12 kamu kurumumuz 3 sivil toplum örgütümüzle birlikte hem Ağrı’mızın yöresel yemeklerini hem de coğrafi işaretli ürünlerini tanıtmak için böyle bir etkinlik çalışması yaptık. Benim değerli protokolümüz ve Ağrı Halkından ricam bu haftanın görünürlüğünün sağlanabilmesi için stantlarda ziyaret sırasında ürünlerimizin fotoğraflarından çekip sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmanızdır. Malum reklam bu gün birazda sosyal medyadır. Bu şekilde buradaki amacımıza biraz daha ulaşmış oluruz. Kurumlarımızın yanında halkımıza da ihtiyacımız var.” Dedi.

‘Ağrı her yönü ile çok güzel bir şehir’

Etkinliklere katılan vatandaşlardan Uğur Aydın da ikram dilen yörresel ürün ve lezzetlerin, damaklarda iz bıraktığını ifade ederek: “ bu tür etkinlikler gerçekten Ağrı için çok gerekli olan etkinlikler. Çünkü gerçekten Ağrı her yönü ile güzel bir memleket. Ancak şu ana kadar pek tanıtımı olmamış. Bu gibi etkinlikler oldukça ilimiz daha da tanınır ve gelişir. Bunun yanında gerçekten çok güzel lezzetlerimiz var. Mesela burada Ayran Aşı içtim ve küçük çocuğuma da içirdim. Çocuk çok beğendi. Yoğurt, yöresel otlar ve buğday ile yapılan bir çorba. Hem enerji veriyor hem de çok lezzetli bir çorba. Ben buradan bütün inşalara sesleniyorum. Her kes muhakkak ilk fırsatta buraya gelmeli. Bu harika doğaya ve lezzetlere sahip şehri herkes görmeli. Bakın gelin görün. Eğer memnun kalmazsanız bende hiçbir şey bilmiyorum demektir. Bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Devamını bütün Ağrı olarak bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

Ağrı’da düzenlenen Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinde ayrıca farklı illerden yöresel ürünlerin de satışı gerçekleştirilecek ayrıca lise düzeyindeki öğrencilerin Ağrı'nın yöresel ürünlerini tanımaları için söyleşiler düzenlenecek. Ağrı Gençlik Merkezi ve İbrahim Çeçen Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü, farkındalık amacı ile mini konserler verecek.

Açılış programına Vali Vekili Bülent Şimşek, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Belediye Başkanı Metin Karadoğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kösedağ, kurum amirleri ile vatandaşlar katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.