Ağrı'nın Geleneksel Oyunu: Zeyno Oyunu

Ağrı'nın Geleneksel Oyunu: Zeyno Oyunu
Ağrı Halk Oyunları Araştırmacısı ve Antrenörü Cenap Elem, Ağrı yöresinin zengin kültürel mirasının geleneksel oyunlarla da taçlandığını belirterek, “Bu oyunlardan biri olan Zeyno Oyunu, yörede yaygın olarak oynanır" dedi.

Ağrı Halk Oyunları Araştırmacısı ve Antrenörü Cenap Elem, Ağrı yöresinin zengin kültürel mirasının geleneksel oyunlarla da taçlandığını belirterek, “Bu oyunlardan biri olan Zeyno Oyunu, yörede yaygın olarak oynanan ve davul-zurna eşliğinde gerçekleştirilen bir halk oyunudur” dedi.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Ağrı Halk Oyunları Araştırmacısı ve Antrenörü Cenap Elem, Ağrı’nın zengin bir kültürel geçmişe sahip olduğunu söyleyerek, “Bu kültürel miras, müzikten dansa, kıyafetten yemeğe kadar geniş bir yelpazede kendini gösterir. Ağrı'nın geleneksel oyunları da bu mirasın önemli bir parçasını oluşturur. Ağrı'da genellikle düğünlerde yaygın olarak oynanan Zeyno Oyunu, adını Ağrı yöresinde sıkça rastlanan Zeynep (Zeyno) adlı kız isminden alır. Davul ve zurna eşliğinde en az altı kişiyle oynanan bu oyun, orta hızda gerçekleştirilir. Oyun sırasında oyuncular, geleneksel kıyafetlerle dans ederken, şarkılar eşliğinde Zeyno'nun hamaratlığı ve nitelikleri anlatılır” dedi.

elem.jpeg

Zeyno Oyununun Ağrı'nın geleneksel müzik enstrümanları olan davul ve zurna eşliğinde oynandığını vurgulayan Cenap Elem, “Bu ritmik yapı, oyuncuların danslarını ve hareketlerini belirlerken, oyunun enerjisini yükseltir. Oyunda; Zeyno'nun hamaratlığı, güzellikleri ve diğer nitelikleri övgüyle anlatılır. Bu, oyunun temelinde yerel kültüre ve geleneklere olan derin bağını gösterir. Zeyno Oyunu, Ağrı'nın toplumsal ve kültürel dokusunun bir yansımasıdır. Oyun, bir araya gelen insanların birlikte eğlenirken aynı zamanda kültürel değerlerini koruma ve yaşatma amacını taşır” şeklinde konuştu.

Kaynak:Canan Söğüt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.