Ağrı'nın Diyadin ilçesi Tarımda “Üretim Üssü” Oluyor

Ağrı'nın Diyadin ilçesi Tarımda “Üretim Üssü” Oluyor
Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bunulan Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi'nin altyapısı güçlendirilerek Jeotermal kaynaklar üzerinde mevcut seralara ek olarak kurulacak seralarda domates üretilecek.

“Tarım Potansiyelini Keşfet Ağrı” sloganı ile Ağrı Valilisi Dr. Osman Varol’un girişimleri sonucu Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onayları alınan proje ile hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü yörede, jeotermal kaynaklar kullanılarak domates üretimi gerçekleştirilen mevcut durumda var olan 2 adet seraya, Davut Köyü mevkiinde bin 297 dekar alanın 860 dekarına 33 adet sera eklenecek. Geri kalan bölümüne ise sanayi, atık yönetim alanları yapılacak ve birçok vatandaşa istihdam imkânı sağlanacak.
‘Tarım Bakanlığımızın destekleri ile mayıs ayında ihaleye çıkmayı hedefliyoruz’
Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan mevcut seralarda incelemelerde bulunan Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı yaptığı açıklamada: “ Şu an eksi 35 derecede bu alanda kurulan seralarda domates üretiyoruz. Sayın Valimiz Osman Varol’un başkanlığında sera organize sanayi bölgesi kurulacak inşallah. Tarım Bakanlığımızın destekleri ile mayıs ayında ihaleye çıkmayı hedefliyoruz.” Dedi.
‘Bin 300 dönüm arazi üzerinde 800 kişi istihdam edilecek’
Diyadin’de üretilen domateslere gelen talebi şu an için karşılayamadıklarını kaydeden Balcı, devamında şunları söyledi.
“Bu sera organize sanayi bölgesi kurulduğunda bin 300 dönüm arazi üzerinde 800 kişi istihdam edilecek. 33 sera yapılacak. Toplam 760 bin metrekare alanda sera yapmayı hedefliyoruz. Şu anda Diyadin’de mevcut olan seralarda her hafta domates hasadı yapılıyor. Domateslerimiz farklı bir lezzete sahip. Biz “Menemenin soğansızı, Diyadin’in domatesi makbuldür” diyoruz. Şu an taleplere yetişemiyoruz. İnşallah Sayın Valimizin başkanlığındaki projemizle kapasitemizi arttırarak taleplere yetişmeyi hedefliyoruz.”
‘Eksi 30 derecede üretim yapmaya devam ediyoruz’
Diyadin Jeotermal Turizm Seracılık ve Ticaret A.Ş. İşletme Müdürü Fatih Yılmaz da açıklamasında mevcut seralarda, yılın 12 ayı boyunca kesintisiz üretime devam ettiklerini belirterek üretilen domateslerin Antalya dahil olmak üzere Türkiye’nin birçok iline gönderildiğini söyledi.
Yıllık üretim miktarının mevsim şartlarına göre değişkenlik gösterdiğini ifade eden Yılmaz: “Şu an mevcut seralarımız 40 dönümlük alan üzerinde kurulu. Yılın 12 ayı üretim yapıyoruz. Hava sıcaklığı eksi 25 ila 30 derecelere kadar düşebiliyor. Bu şartlarda da aynı üretime devam ediyoruz. Seralarda kurduğumuz sistemle topraksız tarım yapıyoruz. Otomasyon sistemi ile idare ediliyor. Seralarımızda çatılar otomatik olarak açılıp kapanıyor. 12 ay boyunca ürettiğimiz ürünleri İstanbul, Ankara, İzmir gibi iller başta olmak üzere ülke sınırları içerisindeki birçok ile gönderiyoruz. Bu illere Antalya’da dâhildir. Her ne kadar Antalya yeri gibi merkezi gibi görünse de talep doğrultusunda domateslerimizi oraya da gönderiyoruz. Şimdilik 40 çalışanımız var. Standart dönüme bir kişi olmak üzere 40 dönümlük alanda 40 kişi çalışıyor. Seraların standardı budur. Yıllık ortalama üretim kapasitemiz yaz ve kış mevsimine göre değişiyor. Yaz aylarında bin 500 tona kadar üretim olurken kışın ise ortalama bin 200 ton civarında üretim yapıyoruz. Şu an için sadece domates üretiyoruz. Tabi ilerleyen zamanlarda hayata geçirilecek proje ile farklı sebze ve meyvelerde üretmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘İnsanlarımız artık kendi memleketlerinde çalışıp evlerine ekmek götürebilecek’
İlçede yaklaşık 4 yıldır kurulan seralarda çalışanlardan Serdar Yaman ise: “Bu seralarda şu an 40 arkadaşımla birlikte çalışıyoruz. Üretim elemanı olarak 4 yıldır burada çalışıyorum. Haftada bir kere hasat yapıyoruz. Eksi 30 ila 40 derece arasında değişen hava sıcaklıklarında bile üretim yapabiliyoruz. Bu girişimin memleketimize çok büyük bir katkısı var. Çünkü memleketimizde işsizlik çok fazla. Bu proje hayata geçirilince bizim gibi birçok kişiye iş kapısı olur. İnsanlarımız artık Batı’ya gitmez. Herkes ailesine sahip çıkıp evine ekmek götürebilir. Çok güzel bir iş imkânıdır. Tabi ki Sayın Valimize buradan teşekkür ediyoruz. Bu organize sera bölgesinin gelişmesi için büyük katkıda bulundular. İnşallah bununla birlikte bütün gençlerimiz çalışır. Memleketimiz gelişir. İnsanlarımız artık kendi memleketlerinde çalışıp evlerine ekmek götürebilecek” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2021-02-24-at-11.13.42.jpegwhatsapp-image-2021-02-24-at-11.13.40.jpegwhatsapp-image-2021-02-24-at-11.13.47.jpegwhatsapp-image-2021-02-24-at-11.13.40-001.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.