Ağrı’dan Toronto’ya uzanan acı yaşamlar (ÖZEL HABER)

Ağrı’dan Toronto’ya uzanan acı yaşamlar (ÖZEL HABER)
Ağrı’da ki zorlu yaşam ve ekonomik koşullardan dolayı Kanada ve Amerika’nın yolunu tutan yüzlerce Ağrılı buralarda yeni bir yaşam mücadelesi veriyor.

Ağrı’da ki zorlu yaşam ve ekonomik koşullardan dolayı Kanada ve Amerika’nın yolunu tutan yüzlerce Ağrılı buralarda yeni bir yaşam mücadelesi veriyor. Yeni hayaller için yaşam mücadelesi veren birçok hemşerimiz nasıl ruhi bunalım geçirerek uyuşturucu batağına saplandı, son dönemde artan intihar vakalarının nedenlerini sizler için araştırdık.

Karaköse Haber Merkezi olarak sizler için Kanada dosyasını açıyoruz.

Ağrı’dan 9 bin kilometre uzaklıkta olan ve uçakla 12 buçuk saat süren Kanada’nın 5 milyonlu şehri Toronto’ya büyük umutlarla giden yüzlerce Ağrılıdan son dönemlerde iyi haberler gelmiyor.

Ağrı merkez ve ilçelerinde büyük bir özentiye dönüşen Kanada modası, yüzlerce gencin göç etmesine neden olmuştu. Her göç yeni bir göçün habercisi olmuş ve gelen paralar ailelere moral vermişti.

Ancak son dönemde sayıları iyice artan Ağrılılar, hem saylarının fazlalığı hem de mevsimin kış olması sebebiyle fazlasıyla boş kalmaya ve farklı meşguliyetler bulmaya başladılar.

Kışı Ağrı’ya benzeten Toronto’da binlerce Ağrılı yaşarken, çoğu inşaatlarda çalışan hemşerilerimiz kar ve soğuk başlayınca boşta kalmak ve evlerinde oturmak zorunda kalıyorlar.

toronto1-001.webp

İntihar haberleri gelmeye başladı

Her cadde ve sokakta bir Türk vatandaşını görebildiklerini belirten isminin açıklanmasını istemeyen bir Ağrılı şu ifadeleri kullandı “Hızla artan göç yeni göçleri getirdi. Herkes bir umutla yanına akrabası, arkadaşı, hemşerisi ne bulduysa çağırdı. Sayı artıkça iş olanağımız azaldı. İşçi fazlalaştıkça bu defa günlük ücretlerimizi düşürmeye başladılar. Şuan Türkiye’deki Suriyeliler gibi olmaya başladık. Herkes bizi düşük ücretlerle çalıştırıyor (tabi bu yeni gelenler için geçerli) Kış mevsiminin gelmesi ile işsizlik arttı ve birçok vatandaşımız boş kalmaya başladı. Böyle olunca arkadaşlarımızın birçoğu gurbet elde bunalım geçirmeye ve Toronto’da çok rahat ulaşılan uyuşturucuya bulaştılar. Son 4-5 ayda 3 hemşerimiz intihar etti. Burada birlikteliğimiz iyi ancak ülkemizden ve ailelerimizden binlerce kilometre uzakta olmak çoğu arkadaşımızı derinden etkiliyor “ dedi.

torto.jpg

Amerika, Kanada’ya göre daha iyi

Kanada’dan gelen kötü haberlerin ardından Ağrılıların yeni uğrak yeri Amerika oldu. Kanada’nın kış şartları ve iş koşulları nedeniyle Amerika’da kalmaya çalışan Ağrılılar buradaki iş imkânları ve ücretlerin daha fazla olması nedeniyle tercih edildiğini açıkladılar. Kanada’ya göre mevsim şartlarının Amerika’da daha iyi olduğuna vurgu yapan G. A. adlı vatandaş burada ki yaşam hakkında şu ifadeleri kullandı “Kim doğduğu büyüdüğü ve her şeyi orada olan bir kenti terk etmek ister. Binlerce kilometre uzağa gelerek yaşam mücadelesi veriyoruz. Memleketimizi çok ama çok özlüyoruz ancak bu işin gerçekten şakası yok. Geldikten sonra alışmak ve çalışmak zorundasınız. Onlarca arkadaşımız borca girerek, bazıları tefecilerden borç alarak buralara geliyorlar. Gelir gelmez ilk iş bu borcu ödemek. Her işte çalışıyoruz. Amerika Kanada’ya göre daha güzel ve iş olanağı var ancak vatandaşlık ve oturum almak hiç kolay değil. Gidebildiğimiz yere kadar gideceğiz” dedi.

toyro.jpg

Gelmeyi düşünenlere tavsiyeler

Meksika üzerinden önce Amerika yada daha sonra Kanada’ya gelmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan bir vatandaşımız, buraların da eskisi gibi olmadığına dikkat çekti.

Binlerce lira borca girerek herkesin buralara geldiğine vurgu yapan H.Aadlı şahıs “Birçok arkadaşımız bunalımda. Hepimiz çalışmak zorunda olduğumuz için çok da bir araya gelemiyoruz. Buradaki en büyük sorun Özlem. Birçok hemşerimiz evli ve çoluk çocuğunu bırakarak buralara gelmiş. İyi gün oluyor kötü gün oluyor. Binlerce kilometre ötede çaresizce beklediğimiz zamanlar oluyor. Cenazemiz oluyor, düğünümüz oluyor. Hiç birine gelemiyor, acıyı da sevinci de paylaşamıyoruz. Bu ister istemez bütün gurbetçi arkadaşlarımızda derin yaralar açıyor. Buralarda uyuşturucu bulmak çok kolay. Tabiri caizse marketlerde bile uyuşturucu alabiliyorsunuz. Birçok arkadaşımız bazı şeyleri unutmak adına uyuşturucu deniyor. Bunun tabi ki kötü sonuçlarını görüyoruz. Kanada’da son dönemlerde artan intihar sayıları bizleri de korkutuyor. Gelmeyi düşünenler bunların hepsini bilerek gelsin. Bazen para her şeyi çözemiyor” ifadelerini kullandı.

vaz.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum