Ağrı’da toprak altına gömülen peynirler gün yüzüne çıkarıldı

Ağrı’da toprak altına gömülen peynirler gün yüzüne çıkarıldı
Ağrı’da hayvancılıkla uğraşan vatandaşların kış mevsiminde tüketmek için toprağa gömdükleri peynirler sofralardaki yerini almaya hazırlanıyor.

Ağrı’da hayvancılıkla uğraşan vatandaşların toprak altına peynir gömme geleneği devam ediyor. Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan birçok aile yıllardır hayvanlarından elde ettikleri sütü birçok işlemden geçirerek peynir haline getiriyor. Elde edilen peyniri plastik bidonlara doldurarak toprak altında dinlenmek üzere aylarca bekleten aileler, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte gömdükleri peyniri bulundukları yerlerden çıkararak tüketmek üzere hazır hale getiriyor. Asırlardır toprak altına peynir gömme geleneğini uyguladıklarını dile getiren aileler, bu şekilde peynirin daha lezzetli ve uzun ömürlü olduğunu söylüyor.
“Elde ettiğimiz peyniri 6 ay toprak altında bekletiyoruz”
Toprağa peyniri gömme geleneğini annesinden öğrendiğini ve bu geleneği yıllardır uyguladığını kaydeden Hayriye Türkyılmaz, “Eşim hayvancılıkla uğraşıyor. Bende hayvanlarımızı sağarak elde ettiğim sütü birçok işlemden geçirdikten sonra peynir haline getiriyorum. Daha sonra bu peyniri aldığım büyük plastik bidonlara yerleştirerek bidonları yerin bir metre kadar altına gömüyorum. Elde ettiğimiz peyniri 6 ay toprak altında bekletiyoruz. Yerin altında dinlenmeye bıraktığımız bu peynir bidonlarını havaların soğumasıyla birlikte gün yüzüne çıkarıyoruz. Uzun süre yer altında beklediği için çıkardığımızda bütün bu peynirleri tek tek yıkayarak başka bir bidona yerleştiriyoruz. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bu peynirler artık sofradaki yerini alıyor.” dedi.
“Daha lezzetli ve uzun ömürlü oluyor”
Peynir bidonlarını yerin altına gömme sebeplerinden bahseden Türkyılmaz, konuşmasının devamında ise şu ifadeleri kullandı
“Yaz mevsiminde peynir fazla tüketilmez bizim bu taraflarda ama kış mevsiminde ise sofraların vazgeçilmezi haline gelir. Bundan dolayı daha lezzetli ve güzel peynirler tüketmek için peyniri toprak altına gömerek dinlendiriyoruz. Bu şekilde peynir daha lezzetli ve uzun ömürlü oluyor. Eğer bu sistemi bugüne kadar denemeyenler varsa bunu kendilerine tavsiye ediyorum. Bu şekilde peynir hem lezzetine lezzet katıyor hem de bozulmadan uzun süre kalabiliyor.”

9e182091-c1c2-469d-8461-b3939f189165.jpgc1fed271-1415-4cc8-a8dd-8630352e74b4.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.