Ağrı’da Suni Tohumlama Yaygınlaştırma Projesi başladı

Ağrı’da Suni Tohumlama Yaygınlaştırma Projesi başladı
Ağrı’da Valilik koordinesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği ve Kafkas Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi ortaklığıyla “Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Yaygınlaştırılması Projesi” hayata geçirildi.

Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Yaygınlaştırılması Projesi (ETKİYAP) ile 411 bin 183 adet büyükbaş hayvan varlığı ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde 3. Türkiye’de ise 11. sırada yer alan Ağrı’da hayvancılık sektöründeki potansiyelin ortaya çıkarılması ve yılsonu itibariyle 40 bin adet suni tohumlamadan doğan buzağının elde edilmesi hedefleniyor.

 

Projenin açılışı için Merkeze bağlı Konuktepe Köyü'nde Çiftçi Erhan Aslan’ın kurmuş olduğu ve yaklaşık 140 simental cinsi hayvanın bulunduğu büyükbaş hayvan çiftliğinde düzenlenen açılış programına katılan Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, hayvan varlığı açısından Türkiye’de önemli bir yere sahip Ağrı’da mevcut hayvan varlığı verimliliğinin artırılması amacıyla hayata geçirilen projenin kente değer katacağını söyledi.

‘İlimizin, ülkemizin tarımla kalkınacağını düşünüyoruz’

Yeni dönemle birlikte dünyada tarım ve hayvancılığa yapılan yatırımların stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydeden Vali Varol yaptığı konuşmasında, tarım ve hayvancılık anlamında yaptıkları diğer çalışmalarla birlikte Ağrı’yı bu alanda önemli bir üretim merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Dünyada tarım ve hayvancılık alanında yapılan yatırımların önemine dikkat çeken Varol : “ Potansiyelini Keşfet Ağrı’ sloganı ile sürdürdüğümüz çalışmalarla hayvan sayımızı arttırmak ve hayvancılığın katma değerini yükseltmek amacıyla projeler üretiyoruz. Bundan 20-25 yıl öncesinde Ağrı olarak Türkiye’de hem et hem süt tedarikinde önemli bir noktadaydık. Ancak bu gün çok geriye gitmiş durumdayız. Bizim bu durumumuzu düzeltmemiz için çok doğru tespitler etmek zorundayız. Bu tespitler üzerinde de doğru projeler üretmemiz gerekmektedir. Bu gün başlangıcını yaptığımız bu projemizde bu anlamda çok kıymet verdiğimiz işlerden bir tanesidir. Şu anda 411 bin civarında büyükbaş hayvan varlığımız var. 1 milyon 350 bin civarı küçükbaş hayvan varlığımız var. İşte bu hayvan sayımızın sayısını arttırmak zorundayız hem de bunun katma değerini arttırmak zorundayız. Şimdi sayıyı arttırmak için yaptığımız başka çalışmalarımız da var. 5 yılda 750 bin koyun projemiz var. Bu projemizde çok güzel bir şekilde devam ediyor. Bu proje ile şu ana kadar 7 bin 500 küçükbaş hayvan sayımız arttı. Yine büyükbaş hayvan yetiştiriciliği anlamında sayının arttırılması için devam eden çalışmalarımız var. İnşallah bunlarla ilgilide olumlu sonuç alacağız. Bunun yanında katma değerimizi yani gelirimizi de iki ya da üç katına çıkarmayı ve hayvanlarımızda ırk iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Bu anlamda Bakanlığımızın da öncü çalışmaları var. Bu öncü çalışmaların en güzel örneklerinden birini şu anda Ağrı’da gerçekleştiriyoruz. Şu anda ilimizde yaklaşık 200 bin dişi hayvan varlığına sahibiz. Buradaki hedefimiz yaklaşık olarak 50 bin tohumlama ile mevcut sayımızın 4 de birini hedefliyoruz. İnşallah bu hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Biz bu işe çok önem veriyoruz. İlimizin, ülkemizin tarımla kalkınacağını düşünüyor, tarım ve hayvancılığın gelişimine çok önem veriyor, tarıma yapılan yatırımın dönüşünün çok daha büyük olacağına inanıyor, dünyanın her yerinde tarımsal üretimin stratejik bir hal aldığını biliyor, sahip olduğumuz potansiyelden güç alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Konuşmasının ardından “Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında destek alan Çiftçi Erhan Aslan’a ait hayvan işletmesinde incelemelerde bulunan Varol, proje hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Programa Vali Dr. Osman Varol'un yanı sıra Vali Yardımcısı Ahmet Vezir Baycar, Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Nihat Polat, Kafkas Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ve vatandaşlar katıldı.

whatsapp-image-2021-04-09-at-10.34.03-(3).jpegwhatsapp-image-2021-04-09-at-10.34.03.jpegwhatsapp-image-2021-04-09-at-10.34.03-(2).jpegwhatsapp-image-2021-04-09-at-10.34.03-(1).jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.