AĞRI’DA SÖZLEŞMELİ TARIM LANSMANI VE TOHUM DAĞITIM TÖRENİ DÜZENLENDİ

AĞRI’DA SÖZLEŞMELİ TARIM LANSMANI VE TOHUM DAĞITIM TÖRENİ DÜZENLENDİ
Vali Dr. Osman Varol’un katılımlarıyla Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni düzenlendi.

Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni’ne Vali Dr. Osman Varol’un yanı sıra AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İsmail Sıkı, İl Emniyet Müdürü Nihat Özen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, STK Temsilcileri, firma yetkilileri ve çiftçiler katıldı.
İstiklal Marşının okunması ile başlayan tören, tarım ve hayvancılık sektöründe ilde yürütülen projelerin tanıtıldığı sinevizyon gösterisi ve İl Müdürü Kenan Engin’in yaptığı sözleşmeli üretim modeli sunumu ile sürdü.
‘Bir buçuk yıllık süreçte büyük ve küçükbaş hayvan sayımızı yaklaşık yüzde 10 oranında arttırdık’
Tarım ve hayvancılık alanında Ağrı’nın potansiyeline dikkat çekerek konuşmasına başlayan Vali Osman Varol; “Tarımın bugün dünya üzerinde ne kadar önemli bir noktaya geldiği hepinizin malumu. Pandemi ile başlayan süreçte tarım ve gıda güvenliği dünyanın en önemli meselelerinden bir tanesi oldu. Avrupa’nın en büyük tarımsal üreticisi ve en güçlü tarım ülkesi olan ülkemizi, dünyanın en stratejik sektörü olan gıda güvenliği konusunda, imkânları ve kaynakları ile geleceğe taşımak vazifemizdir. Kadimden beri tarımla uğraşan Ağrılı hemşerilerimize en iyi bildikleri işin ne olduğunu sorsanız size tarım ve hayvancılık cevabını vereceklerdir.  İnsanların beslenebilmesi için en temel faaliyet olan tarımsal faaliyetleri ve hayvancılığı kökten, atadan bilmek övünülecek ve gurur duyulacak bir husustur. Hükümetimizin çok önemsediği tarım politikasını ilimizde ortaya çıkarmak için çaba içerisindeyiz. Göreve geldiğimiz günden beri “Potansiyelini Keşfet Ağrı” diyor, yüzde 65’i otlak mera olan memleketimizin potansiyeline inanarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarım ve hayvancılık sektöründe hükümetimizin yaptığı büyük desteklerin yanında İl Özel İdaremizin bütçesinden de iki yıldır ciddi kaynaklar ayırmaya çalışıyoruz. Bir buçuk yıllık süreçte büyük ve küçükbaş hayvan sayımızı yaklaşık yüzde 10 oranında arttırdık. Sağladığımız desteklerle ciddi bir farkındalık oluşturduk.” dedi.
Programda; Valilik öncülüğünde hayata geçirilen, İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen, yüzde 80 hibe ile çiftçilerin desteklendiği Danelik Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi ve Silajlık Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen yüzde 75 hibe ile çiftçilerimizin desteklendiği Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi hakkında sunum yapıldı. Yapılan sunumun ardından tohumlar temsili olarak çiftçilere takdim edildi.
Tohum dağıtımının ardından; üreticilerimizin doğru ve bilinçli tarım uygulamaları yapmalarını, üretmiş oldukları ürünlerin kalitesini artırarak yüksek verim elde etmelerini, gelirlerinin artırılması suretiyle sürdürülebilir ekonomik büyüklüğe ulaşmalarını sağlamak üzere ilde uygulanmaya başlayacak olan sözleşmeli tarım için imzalar atıldı.
Valilik tarafından hayata geçirilerek İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen Silajlık Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 2021 yılında 226 çiftçilere silajlık mısır yetiştiriciliği desteği sağlanmış olup; 2022 yılında ise 250 çiftçi daha proje kapsamında desteklenerek elde edilecek olan 25 bin ton silajlık mısır ekonomiye kazandırılacak Danelik Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ise 100 çiftçiye danelik mısır yetiştiriciliği desteği sağlanacak,  proje sonucunda 2 bin 250 ton danelik mısır elde edilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ise 100 çiftçiye kuru fasulye yetiştiriciliği desteği sağlanacak; proje sonucunda 300 ton kuru fasulye elde edilecek.
Toplam bütçesi 1 milyon 250 bin TL olan projelerle 450 çiftçiye 30 ton tohum dağıtımı gerçekleştirilecek, 27 bin 550 ton ürün elde edilerek il tarım hasılasına 20 milyon TL katkı sağlanacak. Projelerden yararlanan ve sözleşmeli tarıma başlayan 450 çiftçi ile kaynaklar etkin ve verimli kullanılacak; üreticilerin geliri artarken, tüketicilerin ucuz ürün tüketimi sağlanacak, tarladan sofraya kadar geçen süreçte zincirin halkaları kısaltılarak gıda enflasyonunun önüne geçilecek.

whatsapp-image-2022-04-29-at-17-10-01-2.jpegwhatsapp-image-2022-04-29-at-17-10-01-1.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.