Ağrı'da Ramazan Davulculuğu Tarih Oluyor

Ağrı'da Ramazan Davulculuğu Tarih Oluyor
Ağrı’da Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yıllardır devam eden geleneksel davulculuk uygulaması da değişiyor.

Ağrı’da Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yıllardır devam eden geleneksel davulculuk uygulaması da değişiyor. Artan teknoloji ve çağın gereksinimleriyle birlikte, davulcuların sayısında azalma ve alternatif yöntemlere başvurma eğilimi gözlemleniyor.

Ağrı'da Ramazan davulculuğu, uzun yıllardır iftar ve sahur vaktinde halkı uyandırmak ve oruç açma zamanını duyurmak için geleneksel olarak gerçekleştiriliyordu. Ancak son yıllarda bu geleneğe olan talepte azalma yaşanıyor. Bunun en büyük sebebinin ise teknolojinin yaygınlaşması, insanların alarm ve diğer cihazları kullanarak zamanlarını belirlemesine neden oluyor.

dav.jpg

Davulcuların Azalması:

Geleneksel davulculuğun azalmasının bir sonucu olarak Ağrı'da davulcuların sayısında da belirgin bir düşüş olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Eskiden Ramazan ayında birçok mahallede davul sesleri duyulurken, bugün bu manzara giderek azalıyor. Artan şehirleşme ve modern yaşam tarzı, bu mesleği tercih eden gençlerin azalmasına neden oluyor. Azalan talep ve davulcuların azalmasıyla birlikte, Ağrı'da alternatif yöntemlerin kullanımı artıyor. İftar ve sahur vakitlerini duyurmak için camilerin hoparlörleri veya mahallelerde kurulan anons sistemleri tercih ediliyor. Bu yöntemler, hem pratik hem de etkili bir şekilde halkı uyandırmak ve oruç açma zamanını duyurmak için kullanılıyor” dediler.

dav3.jpg

Geleneksel Davulcuların Görüşleri:

Ağrı'daki geleneksel davulcular, mesleklerinin eskisi kadar rağbet görmemesinden dolayı endişe duyuyor. Bazıları, geleneksel davulculuğun unutulmaması ve yaşatılması gerektiğini belirtirken, diğerleri ise zamanın değiştiğini ve insanların alışkanlıklarının farklılaştığını kabul ediyor.

Kaynak:DEMET DEMİR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.