Ağrı’da kurulan Tekstilkent, vatandaşların umudu oldu

Ağrı’da kurulan Tekstilkent, vatandaşların umudu oldu
Ağrı’da 2018 Haziran ayında Valilik öncülüğünde ‘Değişen, Gelişen ve Üreten Ağrı’ sloganıyla devlet desteği ile kurulan Tekstilkentteki atölyelerde, hali hazırda 3 bin kişi istihdam edilirken üretilen ürünler dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Aşama aşama gerçekleştirilen proje kapsamında, mevcut atölyelere ek olarak kent genelinde toplam 170 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek yeni atölyelerde tamamlandığında, 20 bine yakın kişi istihdam edilerek hem kent hem de ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlanacak.
Tekstilkentte dünyaca ünlü giyim markalarına ait ürünlerin üretildiği atölyeleri gezip çalışanlarla bir araya gelen Ağrı Valisi Osman Varol, gazetecilere yaptığı açıklamada, kent merkezinde proje kapsamında şu ana kadar 80 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan atölyelerin yapımının tamamlandığını ve kurulan atölyelerde 3 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti.
‘İstihdamda çok ciddi bir artış imkânına kavuştuk’
Kent merkezinde yapımı tamamlanan atölyelerde 4 işletmenin yaklaşık 1 buçuk yıldır hizmet verdiğini ifade eden Vali Varol: “ Tekstilkent projesi, Ağrı’da gerçekten çok başarılı bir şekilde icra edilmiş. Günden güne de bu başarıyı artıran bir proje. Bu gün hali hazırda yaklaşık 80 bin metrekarelik atölye binasını tamamlamış bulunmaktayız. Ayrıca şu an merkezde devam eden 45 bin metrekare devasa bir bloğumuz da var. Hali hazırda 4 işletmemiz yaklaşık 1 buçuk yıldır faaliyetlerine devam etmektedir. Ama özellikle son bir yıl içerisinde aldığımız bir takım tedbirlerle istihdamda çok ciddi bir artış imkânına kavuştuk. Bu gün hali hazırda yeni başlayacak olan işletmeler hariç, tekstil kentimizde 3 bine yakın insanımız çalışmakta. Önemli bir iş gücü piyasası oluşuyor. 3 bine yakın insanın çarpan etkisini düşündüğümüzde ilimizin ekonomisi ne önemli bir katkı oluyor. Tabi ki bu 125 bin metrekarelik sadece merkezdeki atölyelerin tamamı bittiğinde ve işletmelerin tamamı faaliyete geçtiğinde 10 binin üzerinde bir istihdam görüyoruz. Buda çok uzak bir vade değil. Ayrıca tekstilkentimiz fiziksel olarak da küçük bir sanayi sitesi görünümüne kavuşmaya başladı. Büyük şehirlerde görülen sanayi hareketliliği burada da görmek mümkün. Bu anlamda proje gerçekten önemli çıktılar verdi ve başarılı bir şekilde devam ediyor.” Dedi.
‘20 bine yakın insanımıza doğrudan istihdam sağlamış olacağız’
Ağrı genelindeki işsizlik sorununun çözümü noktasında Tekstilkent Projesinin önemli bir proje olduğuna vurgu yapan Varol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteği ile projeyi, il geneline yayarak toplamda 170 bin metrekarelik alanda atölyeler kuracaklarını belirterek: “ Yine bu süreçte son 6 ayda Cumhurbaşkanımıza minnetlerimizi sunuyoruz. Onların desteği ile bu projeyi ilçelerimize de yaymak için oradaki işsizliği çözmek için oralarda da yapıyoruz. Şu an 5 ilçemizde toplamda 42 bin 500 metrekarelik atölye inşaatını başlattık. Şu an bu inşaatlar da devam ediyor. Bunlarla ilgilide tekstil firmalarımızın ciddi bir talebi var. Çoğunun ön tahsisini gerçekleştirmiş vaziyetteyiz. Önümüzdeki yaz aylarında da bunların birçoğu faaliyette olacak. Projenin tamamını ortaya koyduğumuzda yaklaşık 170 bin metrekarelik Ağrı’nın genelinde tekstil atölyesi ile 20 bine yakın insanımıza doğrudan istihdam sağlamış olacağız. Bunun yan sektörlerini de hesaba kattığımızda ekonomiye sağlayacağı girdi gerçekten Ağrı şartlarında çok önemli. İşsizlik problemini vatandaşımızın geçim problemini önemli ölçüde çözeceğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda da çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” İfadelerini kullandı.
’10 bin işçi çalıştırmayı planlıyoruz’
Tekstilkentte dünyaca ünlü giyim markaları için üretim yapan bir işletmenin Genel Müdürü Ahmet Şekercigiller, mevcut işletmelerinde bin 700 kişiyi istihdam ettiklerini kaydederek şunları söyledi: 
“2019 yılında devletin teşvik ve daveti ile Ağrı’ya geldik. Bura da faaliyetlere başladık. Kapasitemiz yüksek olduğu için iki vardiya olarak çalışıyoruz. Mevcut fabrikamız da bin 700 kişi iki vardiya olarak görev yapıyor. Dünya markalarına çalışıyoruz. Bura da ürettiğimiz her ürün dünyanın düşünebildiğiniz her ülkesine gidebiliyor. Devletin yardımları ve teşvikleri ile bizim burada ki insan gücünü değerlendirmemiz ile de önümüzdeki 2025 yılına kadar 8 bin ila 10 bin kişilik istihdam sağlamayı planlıyoruz. “ 
‘Memlekete tersine göç başladı’
Çalışanlardan Uğur Kadak da daha önce sürekli iş için başka illere gitmek zorunda kaldığını ve tekstilkentin kurulmasından sonra artık dışarıya gitmediğini dile getirerek: “Burası açılmadan önce çoğumuz gurbet ellerde çalışıyorduk. Ama şu anda herkes kendi evinde ve işinin başında. Memlekette göç olayı baya bir durdu. Hatta şu anda memlekete doğru bir göç başladı. Yani 2 bin kişiye yakın çalışan sayımız var. O yüzden bu fabrikayı açanlardan da sebep olanlardan da Allah razı olsun.” İfadelerini kullanırken bir başka çalışan 4 çocuk annesi Funda Hacıoğlu ise: “ Ev hanımıyım. Bir yıldır burada çalışıyorum. Benim gibi ev hanımları için çok iyi bir imkan oldu burası. 4 çocuğum var. Çok memnunum. Tek başıma evi geçindirmek zorundayım. Benim gibi yüzlerce kadın çalışan var bura da o yüzden çok teşekkür ediyoruz. Burayı açanlardan Allah razı olsun” diye konuştu.

84cfde20-80f0-4b3f-8c6e-825679546955.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.