Ağrı'da Deprem Olma Riski Var mı? Ağrı Deprem Risk Oranı Nedir?

Ağrı'da Deprem Olma Riski Var mı? Ağrı Deprem Risk Oranı Nedir?
Ağrı'da yaşayan vatandaşlar, Kahramanmaraş merkezli son depremlerin ardından, bölgedeki deprem riskini ve haritasını merakla araştırıyorlar. Bu doğrultuda, #AFAD İl Afet Risk Raporu, Ağrı'daki fay hatları, ve deprem risk oranı gibi konular önem kazanıyor.

Ağrı ili, toplam 8 ilçeden oluşmaktadır: Merkez İlçe, Diyadin, Doğubayazıt, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay ve Tutak. Türkiye topraklarının %1,4'ünü kapsayan bu bölge, coğrafi konumu ve yüzölçümü bakımından dikkat çekmektedir.

"Ağrı'nın Depremsel Geçmişi ve Fay Hatları"

Ağrı ili, jeolojik konumu ve jeomorfolojik özellikleri nedeniyle tarihsel ve aletsel dönemlerde önemli afetlere maruz kalmıştır. Heyelan, su baskını, kaya düşmesi, çığ ve deprem, bölgede en sık rastlanan afet türleridir. Ağrı, Erciş Fayı, Erzurum Fayı, Malazgirt Fayı, Kağızman Fayı, Tutak Fayı ve Çaldıran Fayları gibi fay hatlarının etkisi altındadır.

"Tarihsel Depremler ve Risk Değerlendirmesi"

Ağrı ili ve çevresinde, tarihsel dönemde meydana gelen depremler incelendiğinde, 1939 Erzincan depremi ve 2011 Van depremi gibi önemli olayların yaşandığı görülmektedir. 1900'den günümüze kadar 5 hasarlı depremin gerçekleştiği ilde, en fazla can ve mal kaybına neden olanı 2004 yılında Doğubayazıt ilçesinde meydana gelen deprem olmuştur. Genel olarak, il genelinde meydana gelen depremlerin büyük çoğunluğu güncel tektonik olarak aktif olan bölgelerde gerçekleşmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.