Ağrı’da balıkçılar eksi 30 derecede buzu kırıp balık avlıyor

Ağrı’da balıkçılar eksi 30 derecede buzu kırıp balık avlıyor
Hava sıcaklığının eksi 30 dereceye kadar düştüğü Ağrı’da balıkçılar, soğuk hava ve buz gibi suya aldırış etmeden Murat Nehrinde yaklaşık 30 santimetre kalınlığındaki buzu kırarak Eskimo usulü balık avlıyor.

Oldukça soğuk geçen kış günlerinde neredeyse tamamı buz tutan Murat Nehri'ne her gün sabahın erken saatlerinde giden Ağrılı balıkçılar, Su geçirmeyen tulumlarını giyerek nehrin yüzeyindeki buzu balta, kürek ve taş yardımı ile kırıyor. Daha sonra odundan yaptıkları ve ‘TOR’ diye adlandırdıkları ağları, kırdıkları noktalardan suya bırakan balıkçılar, tekrardan buza odun ve taşlarla vurarak balıkların ürküp ağa takılmalarını sağlıyor. Her gün bu şekilde onlarca kilo balık yakalayan balıkçılar, yakaladıkları balıkları yol kenarlarında ya da şehir merkezlerinde kurdukları tezgâhlarda kilosunu 10 ila 15 liradan satıyor.
Hamur ilçesinde yaklaşık 50 yıldır balıkçılıkla geçimini sağladığını dile getiren 65 yaşındaki Kutfettin Karaaslan, hava sıcaklığının eksi 30 derecenin altına indiğini ama soğuk havaya rağmen her gün düzenli olarak Murat Nehri’nde balık avına gittiklerini belirtti.
 ‘Günün erken saatlerinde geliyoruz’
Avladıkları balıkları çuvallara doldurup kent merkezi ya da yol kenarlarında satmaya çalıştıklarını kaydeden Karaaslan: "Hava sıcaklığı şu an eksi 31 derece. Her gün balık tutmaya geliyoruz. Bazen çok tutuyoruz. Bazen hiç tutamadan eve gidiyoruz. Günde 10 ila 20 kilo arasında balık yakalıyoruz. Yakaladığımız balıkları da götürüp ya yol kenarında ya da şehir merkezlerinde kurduğumuz tezgahlarda satmaya çalıyoruz. Bu balıkların kilosunu duruma göre 10 ile 20 lira arasında satıyoruz. Tabi kışın soğuk havalarda balık yakalamak çok zordur. Bizde ekmek parası için bu işi yapmak zorundayız. Yaklaşık 50 yıldır balıkçılık yapıyorum. Bazen başka yerlere de gidiyoruz. Başka bir işim yok. 65 yaşındayım ve 7 çocuğum var. Bütün çocuklarımı balıkçılık yaparak büyüttüm. Şu an bu şekilde balık avlamamız tehlikelidir. Ama yapacak bir şey yok. Buz olmadığı zamanlarda tekne ile serpme oltalarla tutuyoruz. Ama böyle buz olunca da buzu kırıp odundan yaptığımız torlarla yakalıyoruz. Her gün sabah saat 05:00 ile 06:00 gibi çıkıyoruz. Akşam geç saatlere kadar balık avlıyoruz. Sadece bu işle uğraşıyoruz. Balık yakalarken bir noktadan buzu kırıyoruz ve ağı atıyoruz. Bir taraftan da buzu belli noktalardan delip taşlar ve odunlarla vuruyoruz. Böylece balıklar korkup ağa yakalanıyor ve bizde yakalıyoruz. Çok zor ve yorucu bir iş yapıyoruz.” Dedi.
‘Soğuk havada çok zorlanıyoruz’
Kış mevsiminde çoğu zaman hobi amaçlı arkadaşları ile balık avlamaya gelen bir diğer balıkçı  Zeynel Abidin Gündüz ise buz kalınlığının nehirde yer yer 40 santimetreden daha kalın olduğunu ifade ederek, balık avlama işlemini şu ifadelerle anlattı: 
“Ben kışın hobi olarak balık yakalıyorum. Her gün arkadaşlarla gelmeye çalışıyorum. Balıkları buzu kırarak ve odundan yaptığımız ağlarla yakalıyoruz. İlk önce ağın yerini balta ile kırıyoruz. Sonra 50 ile 60 metre uzaklıkta belli noktalarda buza vurarak balıkları yakalamaya çalışıyoruz. Her seferinde ağı en az 20 dakika bekliyoruz. Çok soğuk hava ve zorlanıyoruz. Ama ateş yakarak ısınmaya çalışıyoruz.”

whatsapp-image-2022-01-19-at-12-56-36-1.jpegwhatsapp-image-2022-01-19-at-12-56-36-4.jpegwhatsapp-image-2022-01-19-at-12-56-36.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.