Ağrı'da Asgari Ücretle Çalışan Biri Ev Alabilir mi?

Ağrı'da Asgari Ücretle Çalışan Biri Ev Alabilir mi?
Ağrı başta olmak üzere tüm Türkiye'de asgari ücret net 17 bin 2 lira. Peki bu para ile ne kadar çalışma sonucunda ev alınabilir? Cevabı haberimizde...

Asgari ücretli bireylerin ev sahibi olabilmesi Türkiye'de giderek zorlaşıyor. İlke Vakfı TODAM'ın "Toplumun Görünümü 2023: Kent ve Konut" başlıklı raporu, konut maliyetlerinin asgari ücretin 200 katına ulaştığını ortaya koyarak ev sahibi olma hayalinin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Türkiye genelinde ortalama konut fiyatlarının asgari ücretin 200 katına ulaşması, asgari ücretle çalışan bir bireyin ortalama bir konut alabilmesi için 17 yıl boyunca tüm ücretini ayırması gerektiğini gösteriyor.

Rapora göre, Aralık 2023 itibarıyla ortalama konut fiyatlarının 3 milyon TL'nin üzerinde olduğu Türkiye'de, asgari ücretle çalışan birinin bu konutu alabilmesi mümkün görünmüyor. İnşaat maliyetlerindeki artışın, konut fiyatlarındaki yükselişi etkilediği ve ekonomik büyümenin yavaşlaması nedeniyle ikinci el konut piyasasının daha fazla talep gördüğü belirtiliyor.

Raporda ayrıca, İstanbul'da satılan her on evden yedisinin ikinci el konut olduğu vurgulanıyor. Bu durum, yeni konut projelerine olan talebin azalmasıyla birlikte ikinci el konut piyasasının daha aktif hale geldiğini gösteriyor. Aynı zamanda, Türkiye genelinde ev sahipliği oranlarının düşüş eğiliminde olduğu ve kiracılık oranlarının arttığı belirtiliyor. İstanbul, Batman ve Gaziantep gibi illerde kiracılık oranlarının özellikle yüksek olduğu raporda vurgulanıyor.

"Toplumun Görünümü 2023" raporu, Türkiye genelinde hanelerin yüzde 85,2'sinin yaşadıkları konutlarda yeterli kullanım alanı olmadığını ortaya koyarken, özellikle İstanbul ve Ege Bölgesi'nde yaşayanların daha küçük alanlarda yaşamak zorunda kaldığına dikkat çekiyor. Bu veriler, Türkiye'de konut sahibi olmanın giderek zorlaştığını ve hane yaşam alanlarının yetersiz olduğunu gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.