Ağrı Geven Balına Coğrafi İşaret

Ağrı Geven Balına Coğrafi İşaret
Ağrı Geven Balı Coğrafi İşaret Lansmanı düzenlendi.

Türk Patent ve Marka Kurumunun coğrafi işaret olarak tescil ettiği Ağrı geven balının lansmanı, Ağrı Valiliği Toplantı Salonunda yapıldı.
Lansmana Vali Dr. Osman Varol’un yanı sıra Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ebumuhsin Bulut, Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, SERKA İl Koordinatörü Gökhan Özince, Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç, Ağrı Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi proje uzmanları, ilde arıcılık faaliyetleri yürüten üreticiler katıldı.
Lansmanda; lezzetlerin çeşitliliğini yitirmemesi ve kırsal kalkınma için son derece önemli olan coğrafi işaretin alınmasının zor ve meşakkatli bir iş olduğunu vurgulayan Vali Varol: “Ağrımızın değerlerini ortaya çıkarmak ve bu değerleri tescillemek için uzunca bir süredir tüm paydaşlarımızla üzerinde çalıştığımız coğrafi işaret çalışmalarından bir tanesi yakın zamanda sonuç verdi, Ağrı geven balının benzersiz ve bize özel olduğu yürütülen bilimsel çalışmalar sonucunda tescillendi. Son yıllarda üreticilerimize verdiğimiz destek ve yürüttüğümüz çalışmalarla ilimizde arıcılık faaliyetleri çok ciddi bir ivme kazandı. Bugün yaklaşık 25 bin kovan varlığı olan Ağrımızda, yılda 230-280 ton arası bal üretimi gerçekleştirilmektedir. Ağrı geven balının tanıtımında çok önemli olan bu tescille sektörün daha da gelişeceğine ve üreticilerimizin gücünün artacağını inanıyorum. Ağrımızın potansiyelini ortaya koyan bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Ağrı geven balı coğrafi işaretinin ilimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
‘Bülbülün sesi insanlara nasıl iyi geliyorsa Ağrı Balı’da insanlara bu şekilde iyi geliyor’
Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ise Ağrı Geven Balı’nın şifa deposu olduğunu söyleyerek: “Agrı’da bu gün bir ilk gerçekleştiriyoruz. Ağrı biliyorsunuz bir botanik bahçesi ve bir birinden güzel ürünleri var. Ağrı’nın  dağlarında kendine özgü çiçeklerin güzelliği bizim balımıza da etki etmiştir. Balımız her gittiği yerde bir iz bırakmıştır. Bir alan bir daha dönüp almıştır. Dünyada bülbülün sesi insanlara nasıl iyi geliyorsa bence Ağrı Balı’da insanlara bu şekilde iyi geliyor. Sağlık anlamında insanlara mutluluk ve huzur veriyor. Bu sadece balla sınırlı kalmayacak. Sayın valimizin de desteği ile önümüzdeki günlerde dönerimizin de coğrafi işaretini alacağız. Diğer bütün ürünlerle birlikte Ağrı’nın ürünleri hak ettiği değeri bulacak. Burada bütün emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Bölgemize ilimize hayırlı uğurlu olsun.” İfadelerini kullandı.
Daha sonra Vali Dr. Osman Varol ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ağrı Geven Balı Coğrafi İşaret Tescil Belgesini, Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç’a takdim etti.
Ağrı'nın bitki örtüsü bakımından zengin bir floraya sahip olması, yörede önemli bir arıcılık potansiyeli doğurmakta; zirai ilaçlama faaliyetinin çok yoğun olmaması, gerek bal kalitesinde gerekse arı popülasyonunun korunmasında önemli bir ayrıcalık sağlamaktadır.  Yörenin coğrafi ve toprak yapısı itibari ile arıların en fazla yararlandığı endemik geven bitkisi çiçeğinden elde edilen bal; tat, koku, aroma ve yüksek propolin değeri ile diğer ballardan ayrılıp kente özgü Ağrı Geven Balı'nı medyana getirmektedir. Bal ve arı ürünleri konusunda büyük potansiyele sahip olan Ağrı’da arıcılık faaliyetlerini arttırmak ve kentin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yapılan Ağrı geven balı, 17 Mart 2022’de tescil edildi.

whatsapp-image-2022-04-25-at-15-51-06.jpegwhatsapp-image-2022-04-25-at-15-50-49.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.