Ağrı çilek üretim merkezi olma yolunda ilerliyor

Ağrı çilek üretim merkezi olma yolunda ilerliyor
Ağrı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ağrı Valiliği tarafından finanse edilen %90 hibe destekli ''Ağrı'dan Çileğe Dokunuş Projesi'' ile çilek üretim merkezi olma yolunda ilerliyor.

Kentte alternatif üretim çeşitliliğini arttırmak ve geliştirmek, İşletmelerin gelir seviyesini yükselterek İl ekonomisine katkıda bulunmak, üretim yapan çiftçiler için yeni üretim desenlerinin uygulanabilirliğini göstermek ve İlin çilek ihtiyacına katkıda bulunmak amacıyla başlatılan ''Ağrı'dan Çileğe Dokunuş Projesi'' kapsamında ilk etapta yaklaşık 40 çiftçiye, birer dekarlık 40 çilek bahçesi kuruldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri tarafından belirlenen alanlara kurulan çilek bahçelerinde ilk yıl için yaklaşık 240 ton civarında bir çilek hasadı ve 2 milyon liralık gelir elde edilmesi bekleniyor.
Proje kapsamında merkeze bağlı Aşağıyoldüzü Köyünde Çiftçi Mehmet Naci Deniz’in kurduğu çilek bahçesini ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin yaptığı açıklamada, Ağrı’nın ülke genelinde hayvan üretim merkezi olarak anılmasının yanı sıra hayata geçirdikleri ''Ağrı'dan Çileğe Dokunuş Projesi'' ile çilek üretim merkezi olarak anılmasını da hedeflediklerini söyledi.
‘Çiftçilerimizden şu an çok güzel tepkiler alıyoruz’
Ağrı’nın büyük ve küçükbaş hayvan varlığının yanında önemli bir bitkisel üretim potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Engin: “Kenan Engin: “Bildiğiniz üzere ilimiz hem sahip olduğu büyük ve küçükbaş hayvan varlığı hem de sahip olduğu bitkisel üretim potansiyeli ile ülkemizde tarımsal üretimin çok yoğun yapıldığı önemli illerimizden biri. Tabi özellikle bitkisel üretimle ilgili Sayın Valimiz Dr. Osman Varol’un destekleri ile bu yıl çiftçilerimize birçok yerel proje uygulamış olduk. Bu projemizde de ilk etapta 40 çiftçimize birer dekarlık alanlara çilek bahçesi kurduk. Bununla amacımız çiftçilerimizin hem aile bütçesine hem de ilimizin bitkisel ürün çeşitliliğini arttırmayı amaçladık. Çiftçilerimizden şu an çok güzel tepkiler alıyoruz. Seneye bu projede bahçe sayısının artarak devam edeceğini ön görüyoruz.” Dedi.
‘Ortalama 240 ton civarında bir çilek hasadı bekliyoruz’
Ağrı’nın meyvecilik alanında zayıf bir olmasına karşın son dönemde hayata geçirilen projelerle çiftçilerde meyvecilik kültürünün geliştiğini belirten Engin: “Projede bahçelerde kullanılan març naylonları, damlama sulama sistemlerini ve fideleri İl Özel İdaremiz ve Tarım Bakanlığımızın katkıları ile yüzde 90’ı hibe olacak şekilde çiftçilerimize kendi personel ve ekiplerimizle kurduk. Şu ana kadar takip ettiğimiz kadarı ile verimi çok iyi. Bölgeye adapte olmuş yediveren cinsi çilek fideleri ektik. İnşallah özellikle yem bitkilerinin ve hububat ekiminin yapıldığı ilimizde çilek yetiştiriciliğinin de yoğun bir şekilde üretimin yapılacağını umuyor ve hedefliyoruz. Tabi öncelikle 2020 yılında kurduğumuz bu 40 dekarlık çilek bahçeleri ile inşallah ilimizde ortalama 240 ton civarında bir çilek hasadı bekliyoruz. Bununda ilimize 2 milyonun üzerinde bir katkısı olacak. Bundan sonrada inşallah önümüzdeki sene ile birlikte çilekle ilgili bölgemizde çok daha yoğun bir talebin oluşacağını ön görüyoruz. Bu konuda çiftçilerimize gerek çilek projemizle gerek diğer bütün yerelde uyguladığımız bütün projelerle ilgili çiftçilerimize verdiği desteklerden ötürü Sayın Bakanımıza, Bakanlığımıza, Sayın Valimize teşekkür ederim. İnşallah çiftçilerimiz için bol ve bereketli bir sezon olur. Şu an diğer meyvecilik projeleri ile de bu alanda zayıf olan il olmamıza rağmen aldığımız geri dönüşlerle meyvecilikle ilgili yeni bir kültürün oluşmaya başladığını görüyoruz. Buda güzel bir gelişme.” İfadelerini kullandı.
‘Bizim için çok güzel bir meşgale oldu ve zevkle ilgileniyoruz’
Çocukluğundan beri çiftçilik yaparak geçimini sağladığını dile getiren ve proje kapsamında aldığı destekle çilek bahçesi kuran Çiftçi Mehmet Naci Deniz de bahçesinin kendileri için yeni bir uğraş ve gelir kapısı olduğunu ifade etti.
‘Ağrı’da meyve yetişmez’ algısının yanlış olduğuna dikkat çeken Deniz, bütün çiftçilere projeden faydalanmaları çağrısında bulunarak şunları söyledi: 
“ Çocukluğumuzdan beri çiftçilik yapıyoruz. Yöresel olarak arpa, çavdar, buğday ve özellikle son 20 yıldır silajlık mısır ekip biçiyoruz. Bu çilek konusunda da Valiliğimiz ve Tarım İl Müdürlüğümüzün öncülüğünde bir proje başlatıldı. Bizde buna istinaden başvuru yaptık ve bahçemizi kurduk. Oldukça memnunuz ve güzel bir bahçe oldu. Buradan desteklerinden dolayı Valilik ve İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Yaklaşık bir ay önce bahçemize çilek ektik. Şu ada çileklerimiz çıkmaya başladı. 15-20 gün sonra hasadını yapmaya başlayacağız. Bizim için çok güzel bir meşgale oldu. Zevkle ilgileniyoruz. Bunun yanında bize bir gelir kaynağı da olacak. Ayrıca bizim bu yörede yetiştirilmesi güzel bir şey. Bir çiftçi olarak her kesin bunu yapmasını tavsiye ediyorum. Bu sene ektiğimiz için ilk yıl pek bir gelir elde etmeyi beklemiyoruz. Ama seneye bin 200 ila bin 500 tona yakın ürün elde etmeyi düşünüyoruz. Şimdiye kadar Ağrı’da meyve yetişmiyor gibi bir algı vardı. Ama yetişiyor. Çiftçilerimiz bilinçli olursa il müdürlüğümüz, valiliğimizin de destekleri ile güzel bahçeler yapılır. Ben bunun yanında elma ağaçları da diktim mesela. Hepsi çok güzelde yetişti. Demek ki yapılırsa tutar.”

whatsapp-image-2021-06-18-at-11-10-21.jpegwhatsapp-image-2021-06-18-at-11-10-55-1.jpegwhatsapp-image-2021-06-18-at-11-10-55.jpegwhatsapp-image-2021-06-18-at-11-10-21-001.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir