Aağrı'da yarım asırlık terzi, mesleğini severek sürdürüyor

Aağrı'da yarım asırlık terzi, mesleğini severek sürdürüyor
Ağrı Merkezde yaklaşık 60 yıldır ilk günkü şevkle terzilik yapan Eren Ayhan (70),günümüz şartlarında çırak bulmakta zorlandıklarını söyledi

12 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini, usta olduktan sonra farklı yerlerde kurduğu iş yerlerinden sonra 27 yıl önce taşındığı Ağrı Merkezde bulunan Belediye İş Merkezinde kurduğu iş yerinde devam ettiren Ayhan, çocuk yaşta öğrendiği mesleğini ilk günkü aşkla sürdürmeye devam ediyor. Çocuk yaşta başladığı mesleğe severek başladığını belirten Ayhan, yaklaşık 60 yıldır sürdürdüğü mesleğinde kendisi gibi 14 usta yetiştirdiğini kaydetti.

İlk yıllarda oldukça popüler olan terziliğin zamanla teknolojinin gelişmesi ile birlikte popülerliğini yitirdiğini belirten Ayhan, buna rağmen hala ekmeklerini kazanabilecek seviyede olduklarını ifade etti.

‘Çekirdekten yetiştirmek için eleman bulmakta zorlanıyoruz’

İyi bir ustalık ve emek gerektiren bir mesleği icra ettiklerini vurgulayan Ayhan, son yıllarda yetişen ustaların çoğu tekstil kökenli olduğunu ve eskisi gibi çekirdekten yetişme usta olmadıklarını söyleyerek: “Bu mesleği 1960 yılından beri yapıyorum. Uzun yıllardır bu meslekteyim. Şu an yetiştirecek eleman bulamıyoruz ve sıkıntı çekiyoruz. Ama ben 12 yaşından beri bu işi yapıyorum. Çıraklıktan sonra çeşitli yerlerde çalıştım. 1973 de kendi iş yerimi açtım. Birçok çırak yetiştirdim. Şu an hepsinin iş yeri var. Günümüzde ki terzilerle eski terziler arasında çok fark var. Eskiden daha kaliteli ustalar vardı. Ama şu an öyle ustalar yok. Çoğu tekstil kökenli ve işi hakkı ile yapmıyorlar. Çünkü kimse artık çekirdekten yetişme değil. Benim yanımda yetişip şu an kendi iş yerini açan 14 tane terzi var Ağrı’da. Şimdi bu iş yerimi de 1997 de kurdum. O gün bu gündür hala devam ediyorum burada. Yaklaşık 60 yıldır da bu işi yapıyorum.” Dedi.

‘Millete de tavsiyem elbiselerini konfeksiyondan almak yerine terzide diktirsinler’

Hem mesleğin sürmesi hem de daha kaliteli ve sağlam olması yönü ile insanların elbiselerini terzilerde diktirmesini isteyen Ayhan devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bu meslek hayatımda elimden geldiğim kadar müşterileri memnun etmeye çalışıyorum. Bütün geçimi bunla sağladım. Eskiye nazaran kazancımız düştü. Ben hala işin kalitesi yönünde çalışıyorum. İyi elbise dikerim. Millete de tavsiyem elbiselerini konfeksiyondan almak yerine terzide diktirsinler. Şu an terzide elbise dikmek pahalı diyorlar ama bu iş çok emek isteyen bir iş. O kadar da pahalı değildir. Bizim işimizin yüzde 80’ni elle yapılıyor. Makina kullanımı çok azdır. Burada müşterilerim artık sabittir. Şu an başka müşteriye de ihtiyacım yok. İnanın askerden sonra hiçbir Pazar evde istirahat etmedim. Hep çalıştım. Çalışmaya de devam ediyorum. Ama şu anki nesil öyle değil. Devir değişti. Bizde bu meslekte artık yetiştirecek eleman bulamıyoruz.”

whatsapp-image-2021-10-18-at-11-49-13-1-001.jpegwhatsapp-image-2021-10-18-at-11-49-13-1-001.jpegwhatsapp-image-2021-10-18-at-11-49-13-2-001.jpegwhatsapp-image-2021-10-18-at-11-49-13-2-001.jpegwhatsapp-image-2021-10-18-at-11-49-13-001.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir